PARİS'TE BİTEN ŞENLİK

PARİS'TE BİTEN ŞENLİK

19 Temmuz, 2021 20:07, Haberler by carraro 0 Yorum

Bir Tour de France'ı (TDF) daha geride bıraktık.

108. TDF kafilesi 18 Temmuz'da Paris'te finiş çizgisini geçtiğinde geride 3414.4 km bırakmıştı.
26 Haziran'da Brest'ten yola çıkan 184 bisikletçinin ancak 141'i Paris'e ulaşabildi.
O kadar çok kaza oldu ki, aralarında favorilerin de olduğu onlarca bisikletçi Paris'e ulaşamadan eve dönmek zorunda kaldı.
Daha ilk etapta genç bir kadın, muhtemelen aklının köşesinden geçmeyen çok korkutucu bir kazaya sebep oldu. Ninesi ve dedesine televizyon aracılığıyla selam göndermek isterken onlarca bisikletçiyi yere serdi. Elinde tuttuğu ve üstünde "Allez Opi-Omi" yazan oluklu mukavvaya çarpan Tony Martin'in düşmesiyle onun arkasındaki bisikletçiler domino taşları gibi yere serildiler.
Bisiklet sporuyla pek ilgisi olmayan Türkiye medyasında bile o anın haberi ve görüntüleri yayınlandı.
https://www.youtube.com/watch?v=Bh5y1q-MDl0&ab_channel=FloBikes


İlk haftanın kazaları bundan ibaret değildi. 2020'de son anda şampiyonluğu ellinden kaçıran ve bu yılın en önemli favorilerinden biri sayılan Primoz Roglic  o bahtsızlardan biriydi. 3. etapta sert bir düşüş yaşayan Roglic yarışa devam etti ama 8. etaptan sonra terk etmek zorunda kaldı.
Yaşadığı kazalar sonrası tura veda eden yıldız isimler arasında Caleb Ewan ve Peter Sagan da vardı.
Turun az sayıda bisikletçi ile bitmesinin tek nedeni şüphesiz kazalar değildi. Bir kısım bisikletçi 2021'e ertelenen Tokyo Olimpiyatları'na erken gitmek üzere Fransa'dan ayrıldı. 
(Tokyo'da yol yarışı 24 Temmuz'da yapılacak. Türkiye'nin Ahmet Örken ve Onur Balkan'la katıldığı yarışın çok zor geçeceği ve büyük çekişmeye sahne olacağı konuşuluyor.) 
YİNE O GENÇ SLOVEN
Geçen yılın TDF şampiyonu Tadej Pogacar bu yıl da şampiyon oldu. 22 yaşındaki Sloven sporcu  turu 82 saat, 56 dakika, 36 saniye  ile  tamamladı. 1 dakika 56 saniye ile onun arkasından gelen Danimarkalı Jonas Vingegaard Turun sürprizlerinden biriydi. 2019 İtalya Turu (Giro d'Italia) şampiyonu Richard Carapaz üçüncülük kürsüsünde yer aldı. Carapaz, Paris'te podyuma çıkan ilk Ekvatorlu bisikletçi olarak tarihe geçti. 
Tadej Pogacar'ın sadece Sarı Mayo'yu değil,  en başarılı genç bisikletçinin giydiği Beyaz Mayo'yu ve en iyi yokuşçunun giydiği Benekli Mayo'yu da evine götürdüğünü ekleyelim.


RAKAMLARIN GÖREMEDİKLERİ
Rakamlar çok şey söyler şüphesiz. Ama işin duygusal, mental boyutunu anlatmaya gelince pek işe yaramazlar. 
2021 TDF, bol  ağlamalı, kızmalı, sevinçli, kederli, neşeli, umulmadık zaferler, beklenmedik hezimetlerle dolu, özetle fazlasıyla duygu yüklü bir tur oldu.
Mesela Mathieu Van der Poel... TDF'a ilk kez katılan Hollandalı süper yetenek ikinci etabı önde bitirince hüngür hüngür ağlamaya başladı. 
Bisiklet sporunu yakından izleyenler, o gözyaşlarının nedenini biliyordu. Mathieu'nün çok sevilen bisikletçi dedesi Raimond Poulidor kariyerinde çok kez ikinci olmuş, hatta bu yüzden "ebedi ikinci" diye bir unvan verilmişti. Hiç Sarı Mayo giymeyen ve 2019'da hayatını kaybeden dedesinin anısına dökülen yaşlardı onlar. 
https://www.eurosport.com/cycling/tour-de-france/2021/tour-de-france-i-have-no-words-emotional-mathieu-van-der-poel-in-disbelief-after-stage-2-victory_sto8392755/story.shtml
(Mathieu 2. etapta, dedesinin anısına giydiği Sarı Mayo'yu 8. etaba kadar sırtından çıkartmadı.)


KÜLLERİNDEN DOĞAN CAVENDİSH
Turdaki "gözyaşı selinin" bir başka aktörü Mark Cavendish'ti. Daha geçen yıl kariyerinin sonuna geldiğini düşünerek ağlamaklı söyleşiler veren İngiliz sprinter deyim yerindeyse küllerinden yeniden doğdu.
Son yıllarını çok sorunlu geçiren Cavendish'in makus talihi bu yıl Nisan ayında yapılan Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nda değişti. Ülkemiz topraklarında 4 etap kazanınca eski özgüvenini yeniden kazandı ve kendini Fransa'da yarışırken buldu.  Ardından inanılmaz zaferlere imza attı. Tam 4 etap kazandı. 
https://www.youtube.com/watch?v=yMDfQyeprBY&ab_channel=FloBikes
Cavendish, bisiklet tarihinin en büyük ismi kabul edilen Belçikalı Eddy Merckx'in Tour de France'da kazandığı 34 etap rekorunu egale etti. Ama Paris'te bu seriyi 35 yaparak rekoru kırma şansını bulamasa da yeşil puan mayosunu almayı başardı.
**
Paris'teki final  etabını Belçikalı Wout Van Aert kazandı. 
Wout Van Aert bu yılki TDF'nin en inanılmaz sporcularından biri oldu. Birbirinden çok farklı disiplinlerde bütün inançları sarsan başarılara imza attı. Mont Ventoux gibi pür yokuşçulara hitap eden bir etabı kazandı. Son bireysel zamana karşı etabını kazandı. Bunlar yetmezmiş gibi, gitti bir de Paris'teki son sprint etabı kazandı. 
Olimpiyatlarda en merak edilen sporcuların başında o geliyor desek abartmış olmayız. 24'ünde göreceğiz.

EMEKLİYE AYRILANLAR
Mark Cavendish küllerinden doğarken bir başka büyük sprinter bisiklet sporuna veda edeceğini açıkladı. Cavendish gibi Cumhurbaşkanlığı Türkiye Turu'na da çok kez gelen ve sayısız etap kazanan Andre Greipel turun son günlerinde verdiği bir söyleşide sezon sonunda emekli olacağını söyledi. 
Başka bir büyük şampiyon Philippe Gilbert'de bu yıl veda edecek isimlerden biri... 41 yaşındaki İspanyol efsane Alejandro Valverde, emekliliği konuşulan bir başka isim.
BOZULAN EZBERLER
Bisiklette yeni bir jenerasyon geldiği, bu jenerasyonun bildiğimiz her şeyi yıktığı, ezberleri bozduğu, birkaç yıldır konuşulan bir konu. 
Belli ki daha çok şaşıracağız.
Bisiklet sporunu çekici kılan da bu. 
Tour de France bu sporun yıldızı.
Öyle görünüyor ki daha uzun yıllar gözümüzü kamaştıracak. 

Yazı: Aydan Çelik

Sesli Sporlar'da Burcu Biçer ile Aydan Çelik'in Fransa Bisiklet Turu Söyleşisi: Podcast


Lütfen ikiden fazla bisiklet seçmeyin.