BİSİKLETİN VE BURSA'NIN ERTAN AĞABEYİ

BİSİKLETİN VE BURSA'NIN ERTAN AĞABEYİ

11 Haziran, 2021 10:06, Haberler by carraro 0 Yorum

“Türkiye’nin enleri ve renklerinde” Ertan Ayçetin’i andık.

Bisiklet dünyasının sevilen simalarından Ertan Ayçetin ne yazık ki 13 Mayıs’ta geçirdiği bir kalp krizi yüzünden aramızdan ayrıldı.

Bisiklet Kültürü Dergisi Cyclist Türkiye’nin her sayısında yayınlanan “Carraro ile Türkiye’nin Enleri ve Renkleri” bölümünde bu ay Ertan Ayçetin’i andık.

Ertan Ayçetin’in 6 aylıkken başlayıp, 70 yaşına kadar süren bisiklet aşkını Aydan Çelik kaleme aldı, 

“...Ertan Ağabey deyince benim aklıma “2B” gelir: Bisiklet ve Bursa... Her ikisine de derinden bağlıydı. Bu iki kelimenin birlikte kullanıldığı bir cümle kurarsak, devamında mutlaka onun adı gelirdi. 

Bisiklet, hayatında o kadar büyük bir yer tutuyordu ki, deyim yerindeyse, eğitimini aldığı ve ekmeğini kazandığı diş hekimliğini bir “hobi” olarak yapıyordu...”

(...)

Ertan Ağabey’i ilk gördüğüm anı hatırlıyorum. İlk bakışta mesafeli bir görüntüsü vardı. Ellili yaşlarını bitirmek üzereydi ve filinta gibiydi. İnce uzun bacaklarıyla  “Balıkçıl” lakaplı Fausto Coppi’ye benziyordu. Bu benzetmeyi kendisine yapınca önce şaşırdı, sonra kahkaha attı. Pek hoşuna gitmişti. O benzetme sayesinde bütün mesafeler buharlaştı gitti...

(...)

Ertan Ayçetin ile diyaloğumuz o günden sonra hiç kesilmedi. Zaten her bahar geldiğinde 100 Yıllık Macera’ya çağırır; Eurosport’tan Caner’e, Sarper’e, Berkem’e de iletmemi rica ederdi. 

Kendini bu maceraya o kadar kaptırmıştı ki, dostları ona: “Ahmet Tevfik yakında seni nüfusuna geçirecek.” diye takılıyordu. Çantasında mutlaka birkaç tane Ahmet Tevfik kitabı olur, sevdiklerine hediye ederdi.

Hollanda-Türkiye ilişkilerinin 400. yılı olan 2012’de başkonsolos Onno Kevers, bir grup bisikletçiyi konsolosluğun İstiklal Caddesi’ndeki binasında ağırlamıştı. Hiç unutmuyorum, Ertan Ağabey çantasını açtı, Onno Kevers ve yanındakilere birer tane Ahmet Tevfik hediye etti. (Sonraki sene Hollandalı bisikletlilerin festivale gelmesi, muhtemelen o hareketin bir sonucuydu.)

(...)

Yıllar sonra Gölyazı’da iki tane papağan ile arkadaş olunca bu kez Michele Scarponi’ye benzettim. 2017’de hayatını kaybeden İtalyan bisikletçi, Frankie adındaki papağan ile antrenmana çıkıyordu...”

(...)

Yazının tamamını Cyclist Türkiye’nin Haziran sayısında okuyabilirsiniz.

Yazı: Aydan ÇELİK

Fotoğraf: Samed KUNAÇ

Lütfen ikiden fazla bisiklet seçmeyin.